>>Jolem, Chebara in West-Kenia

 

Jolem, Chebara in West-Kenia

In West-Kenia, provincie Nandi, net onder Kagema forest ligt Chebara, een klein dorpje in heuvelachtig gebied. Het land is vruchtbaar er wordt o.a. thee verbouwd. Rondom de huizen is genoeg werk te verrichten. Echter er zijn nauwelijks bedrijven. De werkeloosheid is enorm. Stichting Jolem heeft een trainingscentrum opgezet. Hier kunnen de jeugd en volwassenen trainingen volgen die hen zullen helpen inkomsten te gaan generen. Er zijn inmiddels 8 vrouwen groepen opgestart. De vrouwen komen wekenlijks bijeen, ze helpen elkaar, bidden samen en sparen samen een beetje geld.

De vrouwen die getraind zijn hebben inmiddels een aantal projecten op gang gebracht, zoals de bakkerij, zeep maken, taarten maken,economische stoof maken etc. Doordat ze ook business training hebben gehad kunnen ze de kostprijs en de winst berekenen. De vrouwen hebben aangegeven meer training te willen en meer business te willen doen.

TAK Foundation (onze Keniaanse partner) heeft actief gezocht naar verschillende mogelijkheden die ook geschikt zijn voor minder ontwikkelde vrouwen die slecht kunnen lezen en schrijven. 

IMG_2018 jolem computer 1 jolem tailoring 1-1 jolem tailoring 3 jolem tailoring 2

Project: Avocado pers

De afgelopen twee jaren heeft Vrouwen voor Vrouwen ondersteuning geboden aan een kippen project waardoor een heel aantal vrouwen rondom Jolem in West Kenia kippen konden kopen, training, materialen voor een hokje, voer en medicijnenkonden krijgen. Het project is succesvol gebleken en gaat nog steeds door. Dit keer hebben in overleg een ander project voorgelegd voor ondersteuning. Dit project betreft het maken van olie voor consumptie uit avocado’s. Avocado bomen zijn in grote hoeveelheid aanwezig. Bijna ieder huis heeft een avocado boom in een zeer dicht bevolkte omgeving.Veel vrouwen in dit gebied hebben weinig tot geen opleiding genoten. Ze hebben alleen wat inkomsten uit de verkoop van groenten die ze verbouwen en kippen- en eier-verkoop. Begin 2017 is een universiteit in het gebied geopend en veel studenten wonen in en rondom het dorp. De vrouwen hebben daardoor een kans om meer te produceren en te verkopen met deze vergrote vraag naar voedsel. Olie om mee te koken is over het algemeen duur maar wordt voor iedere maaltijdgebruikt. Het gebied heeft heel veel avocado bomen maar er wordt niets met de pitten gedaan. De pitten en vrucht kunnen omgezet worden in een product wat graag gekocht wordt. Dit project zal worden gedaan met een vrouwengroep uit de Life Abundant Church in

Cheptulu en de machine zal worden geplaatst op het kerkterrein zodat de vrouwen makkelijk toegang hebben tot de machine en de olie kunnen produceren. Het doel van het project is om olie uit de pitten uit te persen, dat te zuiveren en dan te verpakken in flessen en zakjes om zo te verkopen voor een voordelige prijs.

Resultaat; 10 vrouwen zijn getrained in het persen van olie en 10 vrouwen verhogen hun inkomsten door de verkoop van de olie. Vrouwen uit de omgeving kunnen komen om hun avocados te brengen tegen een vergoedeing en de vrouwen groep kan de zo olie persen, zuiveren en verpakken. Tenslotte zullen ze verkopen op de markt. Dit is een seizoens gebonden activiteit en zal alleen gedurende het avocado seizoen kunnen maar de olie kan gemaakt worden en het hele jaar verkocht worden.

€ 1300,- aanschaf van de machine,  € 100,- aanschaf plastic containers (50-100Liters) voor zuivering,  € 200,- installatie machine,  € 350,- behuizing van de machine,  €150 training door Jolem aan de vrouwen voor het gebruik van de machine,  € 150,- training door Jolem aan de vrouwen in communicatie en marketing,  €250,- training door Jolem aan de vrouwen over andere zaden en distributie.

 

Datum eind: 2017-11-18 
Datum start: 2017-04-13
Bedrag: € 2.500

 

 

Project: kippen project

De vrouwen in de "Self Help" groepen van Jolem hebben aangegeven graag kippen te willen houden. Ze zien een markt in de verkoop van kippen maar ook eieren. In overleg met de vrouwen en na toetsing van hun kennis heeft Jolem besloten tot het volgende programma:

  • ¨de vrouwen zullen allemaal training ontvangen hoe ze een goed kippenhok kunnen bouwen maar ook hoe ze de kippen moeten verzorgen.
  • ¨De vrouwen kunnen zich vervolgens intekenen met een inleg bedrag voor het kippen starters pakket met daarin 20 kuikens, de materialen voor het hok, voer en medicijnen. Ze moeten dit pakket wel terugbetalen met de winst van de kippen en eieren verkoop. Daarmee wordt het bedrag dus een soort roterend kippen fonds. Zodra er is terug betaald kan Jolem andere mensen trainen en van kippen voorzien.
  • ¨Het starters pakket is 20 kuikens, 1 rol gaas en spijkers, 70 KG voer, medicijnen ter waarde van 100 Euro. De vrouwen kunnen dit terug betalen in een periode van 5 maanden. Daarna kunnen andere vrouwen hier weer gebruik van maken.

Datum eind: 2015-12-30 het geld "rolt door" doordat er een kippenfonds is gecreeerd.
Datum start: 2015-05-30
Bedrag: € 1.575,-  ( € 500,- training € 1.000,- voor het roterend kippenfonds, € 75 bakplaten voor het cateringbedrijf)

IMG-20150809-WA0009 IMG-20150809-WA0008 IMG-20150809-WA0007 IMG-20150809-WA0004 201509kippenfoto